2017-05-24

Categoriile de șampoane autovehicule pentru spălătorii mecanice

Putem să distingem între două categorii de bază de soluții chimice folosite în spălătorii de autoturisme self service

Unul dintre ele este o variantă veche: șamponul chimic pe bază de pudră. Aceste produse în general sunt depozitate în saci de 20 sau 25 de kg, fiind dotate cu sisteme de închidere ermetice, care nu lasă pătrunderea aerului și permite evaporarea. Depozitarea șampoanelor pudră necesită o atenție deosebită, nefiind permis înmagazinarea lor în încăperea mecanică, pentru a evita alterarea consistenței cauzată de evaporare.

În procesul de utilizare șamponul pudră este turnat într-un recipient de depozitare, de unde sistemul transmite doza necesară printr-un mecanism special cu melc sau cu un sistem de disc de împrăștiere într-un rezervor pentru prediluare. Capacitatea recipientului șamponului de pudră menționat este limitată, depozitând deodată doar câteva kilograme de soluții chimice. Limitarea capacității recipientului se datorează sensibilității șamponului pudră. Soluția depozitată într-un recipient mai mare într-o cantitate mai largă se poate închega din cauza unidității aerului, respectiv din cauza greutății proprii, se poate lipi de peretele recipientului sau depune pe elementele componente ale mecanismului. Din cauza prețului ridicat al sistemului de dozare este indicat folosirea lui pentru deservirea stațiilor din toată unitatea de spălătorie sau gruparea mai multor stații sub câte un sistem de dozare de șampon pudră pentru deservire simultană.

Sistemul de șampon pudră necesită o gestiune a stocului mai atentă din cauza capacității limitate mai sus amintite. Funcționarea sigură a sistemului poate fi asigurată în cazul a două stații și pentru mai multe zile, în funcție de trafic, însă în cazul a mai multor stații verificarea permanentă a stocului este o necesitate.

Astfel cum am mai menționat anterior, șamponul pudră din recipient este dozat într-un rezervor pentru diluare. Dozarea este făcută de un sistem direcționat electromecanic sau comandat de un calculator. Inputul primar al acestuia este procurarea lichidului amestecat pentru programul de spălare folosit pe moment, la care se adaugă apa proaspătă și cantitatea corespunzătoare de șampon pudră dizolvat.

O condiție importantă a sistemelor cu șampon pudră o reprezintă asigurarea calității constante a apei.  Șamponul pudră poate fi folosit exclusiv într-un mediu cu apă moale și la temperatura cu o valoare constantă indicată. Acest set de condiții are un efect nu numai asupra aplicabilității soluției, dar lipsa acestuia poate pune în pericol consistența aparaturii. Schimbarea calității apei, adică deplasarea în proporție mai mare sau mai mică a valorii durității apei poate duce la instabilitatea, cocoloșirea soluției de șampon. Aceeași rol important are și temperatura lichidului. Temperatura minimă a apei indicată pe respectivul produs de șampon trebuie menținută pe toată durata procesului, deoarece lipsa acestuia poate duce la împiedicarea totală a diluării produsului și aceasta poate produce erori fatale în sistemul de dozare.

Astfel funcționarea perfectă, fără cusuri a sistemelor de încălzire și dedurizare a apei reprezintă un rol extrem de important în cazul sistemelor cu șampon pudră. A se acorda atenție sporită la sistemele de încălzire cu cazan cu dublu circuit, în cazul cărora scăderea presiunii în circuitul termic poate duce la oprirea alimentării cu apă utilizată.

Despre acest subiect a se vedea articolul nostru pe acest link.

A doua categorie mare de șampon auto este așa-numita soluție lichidă. Acest produs practic este accesibil la cantitatea dorită și alegerea tipului cel mai corespunzător depinde doar de caracteristicile mediului de depozitare. Acest șampon se poate achiziționa în recipiente de 5, 25, 200, 600, respectiv de 1.000 de litri.

În ultimele decenii șampoanele lichide au trecut prin nenumerate modificări din punct de vedere atât al eficacității, cât și al durabilității lor. S-a ameloriat considerabil capacitatea de dizolvare a murdăriei datorită așa numitelor soluții active de suprafață și totodată chiar și produsele destinate celor mai sensibile autovehicule își păstrează calitatea pentru mai mulți ani mulțumită aditivilor speciali și noii tehnologii de fabricare. Mulțumită consistenței sale, șampoanele lichide folosite ca șampoane principale în procesul de spălare pot fi completate cu alte aditive speciale, care protejează efectul bazic al suprafaței autoturismelor, atribuie lustru acestora, respectiv pot avea efecte benefice și asupra elementelor aparaturii.

Este extrem de important ca odată cu alegerea soluției dorite să ne informăm cu privire la instrucțiunile de utilizare. În spălătorii auto self service pot fi folosite doar șampoanele dezvoltate special în acest scop de către producător. Câteva dintre aceste șampoane sunt compuse din mai multe zeci de componente esențiale. Aceste componente sunt amestecate diferit în funcție de scopul utilizării lor sau chiar de anotimpul în care sunt folosite.

Societatea Radinum recomandă soluțiile Flowey spre utilizare pentru sistemele comercializate. În cazul utilizării soluției  Flowey  la spălătoriile DiBO ,comercializate de societatea Radinum, societatea oferă pentru pompele HP ale sistemelor garanție 24 de luni, în loc de cele 12 luni, oferite în general. Soluțiile destinate în special în acest scop garantează o durabilitate mai lungă a elementelor componente.

Datorită folosirii soluțiilor lichide scade considerabil și necesarul de energie pentru funcționarea sistemului. Față de șampoanele pudră, care pot chiar și să deterioreze elementele componente în cazul diluării cu apă rece, cele lichide pot fi diluate în siguranță cu apă, indiferent de temperatura acesteia din urmă, respectiv garantează efectul de curățare dorit  deja de la temperatura de 35 de grade a apei.

Șampoanele lichide au o reacție la fel de neutră față de gradul de duritate a apei, deși pentru o utilizare eficientă și protecția instalațiilor este recomandat folosirea lor într-un mediu cu apă moale. Totuși unele soluții corespund chiar și dezideratelor folosirii într-un mediu cu apă dură.

Care sunt avantajele folosirii șamponului pudră?

În ansamblu este valabil chiar și în ziua de azi că în cazul folosirii șamponului pudră, într-o întreprindere cheltuielile destinate soluțiilor chimice sunt mai mici. Totodată este adevărat și faptul că în cazul acestor șampoane sunt mai mari cheltuielile de utilități, care se datorează faptului că pentru aceste tipuri de soluții lichidul de dizolvare trebuie să aibă o temperatură mai ridicată.

În procesul de fabricare a șampoanelor pudră există posibilitatea de a folosi prin programare granulele solvabile pentru o acțiune mai mare pe suprafețele fizice. Este vorba de un proces asemenea pulverizării nisipului, însă un proces considerabil mai moderat. Aceste granule mici au rolul de a înlocui o parte din forța fizică necesară efectului mai puternic de curățare. Același este acțiunea pe suprafața autovehiculului a periei de spălare.

De reținut însă că aceste particule mici – în formă nedizolvată – trec și prin pompa de apă, astfel efectele nocive ale acestuia pot apărea atât pe peretele pompei, cât și pe garniturile acesteia, care poate însemna reducerea duratei de funcționare.

Granulele nedizolvate amintite pot duce la semne de uzură pe suprafețe. Sunt frecvente cazurile în care datorită spălării cu șampoane pudră farurile autovehiculelor devin opale.

De asemenea, este o caracteristică importantă și rentabilă a șamponului pudră concentrația acestuia, doar agenții chimici sunt prezenți în soluția pudră în varianta lor cea mai pură.

Dualul de șampon pudră  Flowey E40 și E42  dispun de caracteristicile convenabile de curățare într-un mod pur chimic, fără particule aditive periculoase.

Care sunt dezavantajele șamponului pudră?

O manevrare greoaie în procesul de reîncărcare. Produsul trebuie turnat din sac în recipientul de depozitare cu ajutorul unui mijloc de turnare. De asemenea, este important valoarea continuă a măsurii. În practică este vorba de vărsarea unei substanțe pe bază de particule într-un recipient, care din punct de vedere tehnologic nu este o sarcină ușoară. Există puține instalații ale producătorilor care oferă o dozare exactă și fiabilă de lungă durată.

Șamponul pudră este foarte sensibil la modul de depozitare și utilizare a acestuia. Cel mai dăunător factor al lui este aburul, cel mai des întâlnit agent termic în hala mecanică a unei spălătorii auto. În urma vaporului umed se formează cocoloașe chiar și în sac. Recipientele de dozare produse necorespunzător se pot înfunda, obtura, astupa, probleme care deseori pot fi rezolvate doar prin intervenții manuale.

Șampoanele pudră pot fi folosite doar diluate cu apă caldă. În cele mai multe cazuri atât apa din rezervorul de diluare, cât și apa care iese (curge) din pistol trebuie să aibă minim 45 de grade. Acest lucru înseamnă pe de o parte că soluția diluată, însă nefolosită încă, trebuie ținută în rezervorul de diluare la o temperatură destul de caldă, care să nu permită formarea cocoloașelor, iar pe de altă parte temperatura lichidului care iese din pistol nu poate fi mai mică de o valoare indicată. Unii dintre agenții care se ocupă de comercializarea instalațiilor uită de prețul utilității eficacității susținute cu ocazia prezentărilor.

În practică, șamponul pudră diluat nu prezintă niciun fel de avantaj față de șamponul lichid, din punct de vedere al eficacității. Are o capacitate de curățare efectivă în cazul diluării cu apă cu o temperatură destul de ridicată – în unele cazuri peste 60 de grade -, rezultatul de curățare fiind aceeași în cazul utilizării șamponului lichid, diluat în apă cu aceeași temperatură.

Defectul cel mai mare al sistemelor bazate pe șamponul pudră este cerințele speciale legate de folosința lor, discutate mai sus, respectiv efectul nociv al particulelor nediluate din șampon. În cazul acestor sisteme sunt mult mai frecvente cazurile de înfundare a garniturilor, astupare sau chiar defectarea totală a pompei. Pompele tradiționale cu presiunea mare sunt fabricate pentru suportarea lichidului la temperatura de maxim 60 de grade. Temperatura mai ridicată distruge garniturile pe partea de apă a pompei. Costul pompelor care funcționează chiar și cu lichid având temperatura mai ridicată este mult mai mare față de cele tradiționale, astfel producătorii folosesc aceste pompe foarte rar, în situații speciale. Chiar și legislația în vigoare interzice folosirea în spălătorii a apei cu o temperatură mai ridicată de 60 de grade pentru evitarea arsurilor.

Sistemele de dozare a șamponului pudră sunt manipulate cu comenzi destul de complexe, astfel reglarea acestora reprezintă o sarcină de nivel de service. Deci remedierea problemelor legate de orice fel de deviere de la nivelul optim de soluții chimice necesită intervenție din partea specialiștilor. Toate acestea pot împiedica utilizatorul chiar și în alegerea liberă a soluției de curățare, în cazul în care acesta dorește să folosească în instalație un produs, care nu este recomandat/prescris de producător.

Care sunt avantajele șamponului lichid?

Depozitarea, respectiv manevrarea șampoanelor lichide este o sarcină foarte ușoară. Bidoanele bine închise pot fi înmagazinate fără probleme chiar și mai mulți ani, însă își păstrează calitățile esențiale pentru mai multe luni și desfăcute, însemnând că în cazul în care utilizatorul dispune de un spațiu interior cu o capacitate mai mare de depozitare, atunci se pot conecta la sistem chiar și 600 sau 1.000 de litri de soluție, care va deservi instalația de spălare pentru mai multe luni.

Defectarea sistemelor de dozare a șampoanelor lichide este foarte rară. Avarieri pot fi întâlnite în primul rând în cazurile în care sunt folosite soluții foarte concentrate sau de natură acide (ex. ceara). Soluția este diluarea prealabilă, care asigură o viscozitate mai mare a produsului curgător prin pompă. Proporția de diluare folosită în acest caz este de 1:2 – 1:3. Pentru diluarea prealabilă a produsului de ceară în orice caz este recomandat folosirea apei filtrate osmoză, care ajută la evitarea formării cocoloașelor.

Rolul principal al produselor de ceară este aplicarea și menținerea însușirilor benefice pe care le are pe suprafața autovehiculelor. Acest lucru se realizează printr-o legare chimică puternică, care este o caracteristică activă nu numai pe suprafața caroseriei autovehiculului, dar este un mecanism care se poate observa și la particulele minerale din apă. În practică acest lucru înseamnă un inhibitor de cocoloșire, ceara adunând în jurul lui particulele elementare din apa nefiltrată.

Noile șampoane lichide conțin așa numite soluții active de suprafață, care ameliorează în mod considerabil eficacitatea lor față de murdăria depusă. Datorită acestui fapt în procesul de spălare nu mai este necesară intervenția fizică. Aceste soluții chimice reduc tensiunea superficială a apei, care astfel poate pătrunde mult mai ușor în murdărie.

Képtalálat a következőre: „active cleaning surfactants”

Un alt avantaj al sistemului cu șampon lichid reprezintă posibilitatea de liberă alegere. Proprietarul poate alege independent, fără ajutor, tipul de soluție dorit. Setările exacte pot fi făcute prin potențiometru sau prin parte de manevrare a sistemului. Singurul obiect necesar pentru o setare exactă este un aparat manual de măsurare a pH-ului, care poate fi achiziționat chiar și de pe internet la o sumă de câteva zeci de mii de forinți.

Dezavantajele șamponului lichid

Șampoanelor lichide nu se pot adăuga particule solide sau diluabile prin programare. Acestea ar avea un efect dăunător asupra elementelor componente ale dozatorului. Formula corespunzător stabilă a produsului poate fi asigurată doar prin diluare puternică de uzină, astfel conținutul de material solid al acestor produse este de circa 10-20%. Restul compoziției este apă de ploaie. Acest fapt poate însemna dezavantaj în cazul transportării acestuia, căci greutatea lichidului care servește diluării soluției efectiv active înseamnă o cheltuială în plus. Mai exact, trebuie să ne imaginăm acest proces ca și turnarea în recipientul de depozitare a soluțiilor lichide a unei soluții asemănătoare amestecului obținut în rezervorul  de prediluare a sistemului cu șamponul pudră.

Întrebări frecvente , ,