2017-05-24

Concurență de spălătorie autovehicule cu autoservire

Cine sunt concurenții?

Următorii pot fi concurenții firești ai unei unități de spălătorie autovehicule cu autoservire:

 1. O altă spălătorie autovehicule cu autoservire
 2. Spălătorie manuală (indiferent de tehnologie)
 3. Spălătorie cu perie roll-over
 4. Tuneluri de spălare autovehicule
 5. Spălare auto la domiciliu

Precizez că oricare tip de spălătorie auto listată de mai sus este privit ca și concurent, dacă se află în apropriere. Numai că nu este totuna în ce măsură este privit ca atare.

Deci am început să reflectăm mai serios asupra înființării unei spălătorii într-o anumită locație sau zonă și trebuie să decidăm dacă merită să investim sau nu din punct de vedere al concurenței. Cea mai bună soluție în acest caz este să luăm în evidență, să cunoaștem concurența.

Avem o sarcină mai ușoară dacă locuim în zonă. Cunoștem zona, îi cunoaștem pe acești prestatori, poate avem chiar și o opinie formată despre ei sau deținem sau putem să obținem informații despre ei. Să fim sinceri cu noi înșine și să nu ne bazăm pe ideea “las’ că știu eu mai bine”.

Dacă suntem noi în domeniu, este recomandat ca pentru început să adunăm informații de la stațiile de alimentare, șoferii de taxiuri sau alți șoferi. Toți au un loc preferat, noi trebuie doar să adunăm aceste preferințe într-o listă. În toate cazurile este foarte important să luăm în calcul spălătoriile cu autoservire din apropriere.

Al doilea pas este vizitarea acestora, verificarea condițiilor, nivelului acestora. Merită să aflăm opiniile clienților cu privire la serviciile prestate de aceste spălătorii.

Ca să vă puteți alcătui o idee despre subiect, vă voi împărtăși câteva fapte interesante.

În țara noastră există foarte-foarte puține spălătorii manuale care pot fi categorizate ca fiind investiții rentabile.

În Europa de Vest sunt pe cale de dispariție spălătoriile de autovehicule manuale. În ziua de azi au rămas pe piață doar cosmeticele de autoturisme care servesc clasa socială mai înstărită. Cauza acestui lucru constă în forța de muncă relativ mai scumpă, servirea mai lentă și schimbarea preferințelor clienților.

În occident centrurile de spălătorii autovehicule sunt compuse din două părți, și anume dintr-un tunel serios și din partea complementară a acestuia, sistemul de spălare autoturisme cu autoservire.

În unele țări au rămas în prezent două tipuri de spălătorii principale, tunelurile și sistemele de spălare autoturisme cu autoservire mai sus amintite. Restul spălătoriilor de pe piață reprezintă o felie mică din tort.

Iată câteva sfaturi, impresii survenite din experiențele noastre și care vin în ajutorul Dvs.:

 • Propunem instalarea unei stații de calitate de spălătorie autovehicule cu autoservire pentru o populație de 5.000 de locuitori dintr-o localitate și pentru o rază de 8-10 kilometri.
 • În cazul unei populații cu un număr mai mic de 10.000 de locuitori oricare dintre categoriile de concurenți înșirați în listă au o influență serioasă pe piață și reprezintă un risc în rentabilitatea investiției Dvs.
 • În cazul unei populații cu un număr mai mare de 10.000 de locuitori influența mai sus amintită scade drastic.
 • Cel mai puternic concurent al unei spălătorii de autovehicule cu autoservire este o altă spălătorie de autovehicule cu autoservire de cel puțin același nivel, întreținut corespunzător și cu o apreciere de piață durabilă.
 • Cel mai neînsemnat concurent al unei spălătorii de autovehicule cu autoservire este spălătoria manuală, pentru că are capacitatea de a servi clienții într-un timp mai îndelungat, mai lent, are un nivel variabil de prestare servicii, respectiv nu este sigură din cauza schimbării permanente ai lucrătorilor. Cei care își spală autoturismele în spălătorii manuale, acolo o vor spăla și de acum încolo, însă cei care s-au obișnuit cu spălătorii cu autoservire, nu vor frecventa spălătoriile manuale nici de acum încolo. Dealtfel aceste spălătorii au capacitatea de a servi un număr mult mai mic de clienți raportat la numărul populației și autovehiculelor.
 • Așa numitele sisteme de spălare portale sau roll-over – autovehiculul este staționat, iar portalul se deplasează în față și în spate – asigură o spălare asemănătoare, însă în țara noastră se regăsesc foarte puține instalații de calitate de acest fel, fiind mai puțin favorizate din cauza experiențelor negative din trecut. Dealtfel au o capacitate de servire a clienților mai lentă.
 • Un concurent de temut este spălătoria auto de tip tunel, care are o capacitate de spălare mai mare, astfel servind mai mulți clienți într-un timp relativ scurt, însă se bazează pe alte tehnici de spălare și prezintă multe probleme calitative. Însă acestea trebuie luate în considerare. Viitorul stă în tehnologie.
 • Spălarea autovehiculelor la domiciliu devine tot mai complicat în prezent, în unele cazuri este chiar interzis de lege, respectiv este cel mai dăunător pentru autoturism. Aceste persoane sunt cei mai probabili clienți viitori ai unei spălătorii de autovehicule cu autoservire din cauza tehnicii pe care se bazează.

La ce să fim atenți în cazul unei spălătorii de autovehicule cu autoservire concurente?

Concurentul reprezintă un risc la adresa investiției noastră dacă întrunează următoarele condiții:

 • Oferă mai multe opțiuni în program pentru viitor,
 • Prestează servicii într-un mediu exigent,
 • Dispune de stații acoperite,
 • Are minim 3 stații de spălare,
 • Funcționează ca o unitate individuală,
 • Este construită într-o zonă bună, strategic aleasă,
 • Este bine întreținută,
 • Prestează serviciile oferite cu apă caldă și nu face economii în privința aceasta,
 • Folosește soluții de curățare de calitate, facând reclamă la acest lucru și nu face economii cu ele.

În concluzie, în cazul în care cineva deja a înființat o unitate asemănătoare conform celor mai bune planuri ale Dvs., fiți precauți și acordați o atenție deosebită existenței unei piețe potențiale și distanței față de concurent.

Puteți să tăiați de pe lista concurenților spălătoria care oferă doar un program de spălare și de clătire, este construit într-un mediu sărăcăcios, este neîngrijit, face economii cu utilitățile și resursele sale. Acestea au zilele numărate. Vă pot da foarte multe exemple pentru această situație!

Întrebări frecvente , ,