2017-05-24

Detergent vs. șampoane auto

La prima vedere poate părea o soluție rentabilă pentru spălarea autoturismului folosirea unui detergent menajer – am întâlnit astfel de produse și pe rafturile spălătoriei, folosite ca o soluție permanentă sau numai ocazional -, însă această soluție nu este recomandată din moment ce detergentul poate chiar dăuna autoturismului nostru valoros.

Chiar dacă în reclamele acestor produse se pune accent de către producători pe efectele benefice, care oferă “catifelare” pielii noastre, acest lucru fiind adevărat în cazul pielii umane, însă nu este valabil și în cazul autovehiculelor. Folosirea detergenților menajere în procesul de spălare a autovehiculelor este cea mai proastă alegere. Aceste soluții au un efect foarte deteriorant asupra lustrului mașinii, în special asupra straturilor superioare de lac a acestora. În timp ce în cazul vaselor acesta este efectul dorit, în cazul autovehiculelor acest efect este de evitat. Cireașa de pe tort este că datorită acțiunii detergenților de vase, proprietarul autoturismului își poate lua rămas bun de la stratul de ceară cu care a fost dată suprafața caroseriei.

Iată 7 argumente interesante de luat în vedere înaintea alegerii unei soluții pentru spălarea autovehiculului, care NU servește în mod expres spălării acestuia:

Efect dedurizant al apei și pete rămase de la picăturile de apă

Inițial, în urma spălării suprafeței autovehicului cu detergent de spălat vase, suprafața va străluci, oferind o impresie de o suprafață bine îngrijită, însă nu după mult timp vor apărea pete mici de picături de apă. Față de șampoanele lichide destinate spălării autovehiculelor, detergenții de vase nu conțin componente care să împiedice aceste efecte nedorite.

Efectul de degresare

Detergenții de vase conțin în general aditive, a căror rol principal este dizolvarea grăsimii lipite de suprafețe, însă aceeași efect are și asupra siliconului de pe suprafețe. Aceste soluții dizolvă și stratul de protecție al suprafețelor metalice, precum cel al pieselor din camera motor, sau de exemplu lubrifiantele de la ușa mașinii. Cu timpul această acțiune va duce la coroziune. Pe deasupra petele mici care apar pe suprafață au de asemenea efect nociv asupra suprafeței lustruite, care într-un final va induce aceiași rezultat de coroziune mai sus amintit.

Șampoanele auto care sunt în special dezvoltate pentru îngrijirea autovehiculelor conțin substanțe active care protejează stratul protector, soluțiile de protejare și cele lubrifiante, amintite mai sus. Aceste produse nu prezintă efecte nocive asupra lustrului sau a altor piese al autvehiculului nici după folosirea mai îndelungată a acestora.

Soluțiie protective

Cele mai multe dintre detergenții de spălat vase conțin ingrediente de natură cosmetică, respectiv pentru protejarea pielii împotriva uscării acestuia, datorită folosirii mâinii în apă timp mai îndelungat. Aceste ingrediente au un efect benefic asupra pielii noastre, contrar efectului obținut în procesul de spălare a autoturismului. Soluțiile protective cu o textură cremoasă îngreunează spălarea autovehiculului, producând pete pe suprafață.

Șampoanele auto nu conțin ingrediente cosmetice de îngrijire a pielii, care ar avea efectele mai sus descrise pe suprafața caroseriei.

Substanțe active de suprafață

Substanțele active din detergentul de vase fac o spumă mai densă, creează un strat mai gros de spumă pe suprafață, față de spuma produsă de șampoanele auto, iar această spumă de la detergentul de vase este mai greu de curățat de pe suprafață, în urma căruia rămân pete pe suprafață și dau o impresie de murdărie după prima folosire a autovehiculului.

Îndepărtarea murdăriei

Substanțele active de suprafață din detergenții de vase care de obicei îndepărtează resturile de mâncare, respectiv grăsimile de pe vasele, farfuriile, paharele, tacâmurile nu sunt potrivite pentru îndepărtarea murdăriei care se depune în general pe autovehicule. Această murdărie este de natură uleioasă amestecată cu particule solide care se regăsesc în natură.

Șampoanele auto conțin substanțe active de suprafață care ajută în mod special la înlăturarea murdăriei uleioase și celui solid, mai sus menționată.

Componenți

Detergenții de vase nu prea conțin alte substanțe aditive, pe când șampoanele auto dispun chiar și de mai multe astfel de componente, care îngrijesc, protejează în mod special suprafețele lustruite ale autovehiculelor. O cantitate mică de substanță cu o valoare mare de pH de exemplu poate ajuta la îndepărtarea mai ușoară a murdăriei de suprafață, respectiv la contrabalansarea efectelor chimice cauzate de ploaia acidă.

Sare de masă

Clorura de sodiu, adică sarea de masă este un component frecvent al detergenților de vase, care atribuie o senzație de calitate produsului. Spălarea autoturismului cu un astfel de produs este ca și cum l-am spăla cu apă sărată. Pe termen mai îndelungat sarea din detergentul menajer poate cauza apariția petelor, chiar coroziune pe suprafața autovehiculului, piesele acestuia.

În consecință, pentru a evita deteriorarea autovehiculului și pentru a păstra lustrul original al acestuia, folosiți întotdeauna șampon auto de calitate superioară, special creat pentru spălarea autoturismelor.

Întrebări frecvente , ,