2017-05-24

Iluminarea eficace a stațiilor de spălare

La sistemele integrate , furnizate de  DiBO , clientul are posibilitatea de a implementa în sistem servicii de comfort, precum comanda instalațiilor de iluminare a unora dintre stațiile de spălare, panourilor de reclamă sau alte instalații de iluminare a unității. Din prima, nouă, investitorilor, aceasta nici nu ne pare o sarcină importantă în procesul de investiție și mulți uită de subiect, sau pur și simplu nu-l consideră important, însă noi considerăm că este destul de important ca să-i acordăm câteva minute.

Experiențele dobândite în anii trecuți arată că indiferent de nivelul întunericului exterior, din mediul înconjurător, adică chiar și noaptea, în întunericul beznă – este de ajuns pentru iluminarea unei stații 4 x 58W de tuburi luminescente, pentru ca să fie posibil spălarea în mod comfortabil a autoturismului. Acesta, calculând, înseamnă o luminozitate de 4 x 5.000 Lm per stație. Corpurile de iluminat ar trebui puse înspre cele patru colțuri, pe longitudinea spațiului de spălare, eventual instalat spre centru, la o distanță de 40-40 de cm de intrare și de ieșire.

Datorită tehnologiei moderne nu mai are nicio valoarea luminozitatea corpurilor de iluminat. Este mult mai important de observat randamentul luminos al corpului de iluminat, măsurat în lumen și fluxul luminos al acestuia. Cele mai multe dintre spălătoriile self-service, care funcționează în ziua de azi, sunt dotate cu corpuri de iluminat în armătură cu tub fluorescent convențional. Așadar iluminarea stațiilor merită să fie plănuit raportat la aceste corpuri de iluminat, respectiv la aceste valori de luminozitate.

Tubul luminescent s-a dovedit a fi o formă eficientă de iluminare datorită formei sale alungite și luminării homogene. De obicei în armătură se instalează tuburi de iluminat având lumină rece, care conferă o imagine mai modernă, mai frumoasă pe suprafața autoturismului abia spălat.

Eventual merită să ne gândim la înlocuirea tubului tradițional cu unul LED, însă în ziua de azi acestea încă au o luminozitate scăzută față de cele tradiționale, astfel pentru a obține luminozitatea dorită ar fi necesar instalarea mai multor corpuri, ceea ce generează o cheltuială mai mare față de iluminarea cu tuburile tradiționale.

Având în vedere că iluminarea stațiilor de spălare auto nu induce pornirea/oprirea luminii deseori, nici măcar în cazul comenzilor active care se datorează setărilor și temporarizării, durata de funcționare a tuburilor fluorescente tradiționale este de 5-6 ani. Singura chestiune care rămâne cu semnul întrebării legat de acestea este consumul acestora.

Să vedem un pic când merită măcar să funcționeze corpuri de iluminat în stațiile de spălare.

În toate cazurile iluminarea interioară a stațiilor ar trebui făcută măcar printr-o comandă pentru senzor de lumină. În cazul sistemelor integrate DiBO , această funcție este administrat de calculatorul central, care pe lângă preluarea datelor, asigură operatorului și variate posibilități din punct de vedere al comenzilor.

În ordin logic, iluminarea stațiilor de spălare se realizează prin îndeplinirea următoarelor condiții:

  1. Spălătoria funcționează / este deschis
  2. Semnalează senzorul de lumină
  3. Stația de spălare este folosită (sun necesare configurările de temporarizare)

Noi de obicei omitem din proces, ca și opțiune, ultima condiție, cea din punctul 3, deși aceasta este disponibilă în serviciile oferite de sistemele DiBO. Nu sunt adeptul acelor spălătorii self-service, care funcționează în programul de lucru în întunericul de seară, fără sau numai cu un pic de lumină. Acestea nu sunt deloc atrăgători pentru clienți, își pot forma o imagine greșită legat de programul de lucru, respectiv conferă o aură de nesiguranță spălătoriei.

Sfatul nostru este ca toate stațiile de spălare să fie total iluminate sub valoarea reglată pentru amurgul de seară. Aceasta reprezintă o imagine atrăgătoare pentru persoanele care cugetă asupra spălării autovehiculului și nici nu realizăm cât de mică este cheltuiala pentru a realiza acest lucru.

Sistemele inegrate  DiBO oferă utilizatorului alte posibilități de parametrizare a sistemului de iluminare. Acești parametri au un rol important mai ales în cazul în care, din motive legislative ale unității respective sau pur și simplu din cauza unei decizii de afaceri, spălătoria are/poate avea un program de lucru restrâns. Pentru comunicarea programului de lucru a spălătoriei, pe lângă reclamele scrise, pe care foarte puțini clienți le citesc, un alt mijloc reprezintă iluminarea. Sfatul nostru pentru clienți este, ca în cazul unui program de lucru de la ora 6 dimineața până la ora 22 seara, să regleze iluminarea stațiilor pentru acest interval de timp, și nu pornirea/oprirea sistemului. Reglarea opririi funcționării sistemului, raportat la cele anterior menționate, să fie la 10-15 minute înainte sau după ora de închidere. Astfel nu se vor ivi situații, când clientul neatent rămâne în stația de spălare la ora 10 seara, în întuneric, cu sistemul oprit și cu mașina dată cu șampon.

Întrebări frecvente , ,