2017-03-29

Mecanismul de curățare

Indiferent de mediul sau scopul spălării, procesul, rentabilitatea acestuia este definit de 4 factori fundamentale.

Ordinea de preferință a acestora este următoarea:

  • Temperatura
  • Agentul fizic
  • Durata interacțiunii
  • Agentul chimic

 

Curăţarea eficace este asigurată doar prin amestecul extrem de strâns al factorilor mai sus enumerate. Rezultatul procesului de curăţare este influenţat în toate felurile posibile de o schimbare survenită în starea echilibrată formată (rolul factorilor, raportat unul faţă de celălalt). Pentru restabilirea situaţiei, adică obţinerea rezultatului original dorit, ori trebuie reechilibrat rolul factorului schimbat în modul cel original, ori compensat efectul schimbării prin înlocuirea altor factori.

Toate acestea reprezintă un principiu de bază şi în domeniul spălării autovehiculelor, care trebuie analizat în toate cazurile în complexitatea totală a lor, în modul mai sus arătat. În cele ce urmează vom încerca să analizăm fiecare factor separat, raportat la domeniul nostru.

Temperatura

În primul rând sub temperatura reciprocă înțelegem temperatura pe moment a lichidului folosit la spălare, având în vedere, că până în ziua de azi spălarea eficace și cu blândețe a suprafețelor autovehiculelor se face prin folosirea jetului cu apă. Desigur că această temperatură este influențată nu numai de valorile ajustate de încălzitorul de apă și supapa de amestec, ci și de temperatura momentană a suprafeței de spălat. În canicula de vară suprafața încălzită poate influența în mod pozitiv sau negativ procesul de spălare. Însă despre acest subiect mai târziu.

Agentul fizic

În această categorie intră acele efecte, care aduc un raport în procesul de spălare în mod fizic. Ca exemplu putem să menționăm presiunea de suprafață a apei amestecate cu soluții (în cazul folosirii instalațiilor cu presiune mare), care emană și atinge suprafața, efectul pe care îl au asupra suprafeței particulele solide, amestecate în lichid, atingerea pe care o exercită firele furtunului cu perie sau atingerea buretului.

Durata interacțiunii

Așa cum arată și denumirea, acesta înseamnă timpul care stă la dispoziția interacțiunii (efectul de curățare). Acesta, în cazul unui program de spălare cu șampon a unei spălătorii self-service, durează o fracțiune de moment, pe când în cazul spălării cu utilizarea unei burete în spălătorii manuale, acesta poate dura mai multe secunde. Durata interacțiunii poate fi mărit în mai multe modalități. Un exemplu este așa numitul dizolvare de murdărie, în cazul căruia soluția chimică este stropită pe suprafață și lăsată să acționeze pentru a-și face efectul sau un alt exemplu poate fi orice program cu spumă, care datorită consistenței spumei acordă un timp mai îndelungat pentru acționare pe suprafață.

Agentul chimic

Așa cum a mai fost vorba despre acest lucru şi l-am mai menționat anterior în alte articole, rezultatul procesului de spălare depinde foarte mult de utilizarea soluţiilor chimice cu o eficacitate, respectiv pH corespunzător. Calitatea procesului chimic depinde de calitatea apei şi de pH-ul soluţiei chimice utilizate, respectiv de alţi factori care fac parte din mecanism (de ex. substanţe de suprafaţă active).

Evoluţia soluţiilor enumerate în această categorie a ameliorat considerabil eficienţa proceselor de curăţare. Soluţiile moderne din ziua de azi pot compensa într-o mare măsură reducerea rolului celor patru factori. Datorită substanţelor de suprafaţă activă, este necesar într-o mai mică măsură de un impact fizic. Soluţiile moderne asigură un efect de curăţare la o temperatură mai mică, au o toleranţă mai mare în ceea ce priveşte calitatea apei şi datorită caracteristicilor fizice pe care le deţin, asigură o durată de interacţiune de suprafaţă mai lungă.
Astfel cum am stabilit mai sus, rezultatul spălării este influenţat de toţi cei patru factori deodată. În cazul în care proprietarul decide să scadă temperatura apei emanate în instalaţie, atunci rezultatul spălării precis va fi perturbat. În acest caz utilizatorii vor fi nevoiţi să tolereze rezultatul modificat al spălării, sau investitorul va fi nevoit să compenseze scăderea eficacităţii prin modificarea unui alt element. În baza celor mai sus relatate, este de înţeles motivul pentru care producătorii de soluţii chimice definesc în prealabil dozarea de operare, valoarea pH.

O singură concluzie se poate trage din toate acestea, şi anume nu se pot încălca regulile, fără atragerea consecinţelor după sine. În orice mod încercăm optimalizarea cheltuielilor, vom fi nevoiţi să compensăm într-un fel sau altul. Clienţii noştri se aşteaptă la eficienţă şi continuitate.

 

Întrebări frecvente , , ,